”Jag tror man sover bättre på nätterna när man känner att man bidrar någonstans på något sätt”

Det har gått 1 år sedan Edin Dzemat tog hem den storslagna vinsten i Kockarnas kamp på TV4. Sedan dess har han synts i olika sammanhang – från tv-framträdanden till stora reportage i tidningar, kokböcker och egendesignade kökstillbehör och matvaror.

– Att vinna kockarnas kamp har varit en ganska stor grej, jag trodde aldrig att det skulle bli så stort som det var. Man blev igenkänd på gatan, folk hejade och ville ta bild med mig. Det har varit en jätterolig resa men en tuff resa.

Kändisskapet har öppnat många dörrar för Edin i en redan lovande karriär, men också inneburit ett starkare band till sina rötter.

– Det roligaste för mig har varit just att man blev lite som en förebild för folket från Bosnien Hercegovina. Jag har fått en enorm support av alla bosnier och folk från forna Jugoslavien. Men jag tycker att det allra roligaste har varit att man har blivit lite utav en idol för barnen – en förebild.

Och det är just välgörenhet med barn som har öppnat upp Edins engagemang, denna gång inom organisationen Våra Barn.

– Våra Barn – bara själva namnet är ju allt. Barn är vår framtid och det viktigaste tycker jag. Att vara ett barn utan föräldrar i ett bosniskt samhälle är inte det lättaste, det är av en väldigt enkel anledning jag valt att engagera mig.

Edin har bl.a. synts i kampanjen #Barnhemmetstak på sociala medier i början av 2017, en kampanj för att samla ihop pengar till akuta reparationer på barnhemmet i Bosnien Hercegovina.

– Välgörenhet betyder mycket för mig, det är en superviktig grej.Det har lite med ens egen bakgrund att göra, tycker jag. Man har själv fått uppleva en resa och sett hur det är att ha och inte ha, det är väldigt viktigt att inte glömma den resan som man själv har haft och sedan bidra på något sätt, menar Edin.

Har du varit medveten om barnens situation i Bosnien Hercegovina?

– Inte så medveten som jag är idag. Eftersom jag är ganska knuten till Bosnien Hercegovina och är nere och reser och jobbar, så vet jag hur situationen är. Den är extremt tuff och med hjälp av organisationen Våra Barn har jag kunnat fördjupa mig ännu mer i det. Det har gjort att jag har fastnat vid arbetet ännu mer.

Våra Barn arbetar aktivt med en svensk modell som innefattar stor hänsyn och respekt för särskilt utsatta barn i behov av omsorg och hjälp. Detta innebär att man med lärdomar från det svenska samhället kan göra nytta på platser där hjälp behövs men resurser tyvärr saknas.

– Svenskar är generellt mer insatta i välgörenhet och har redan en koppling till Bosnien Hercegovina via en granne, vän eller arbetskollega, säger Edin.

Hur ska du fortsätta ditt arbete med Våra Barn framöver?

– Jag kommer att fortsätta mitt arbete aktivt så gott jag kan. Jag kommer att prioritera det här ganska högt. Jag vill ställa mig frågan: Vad kan jag göra, hur kan jag bidra?

 

Läs mer om vad det innebär att vara månadsgivare.

Genom att surfa på vår webbplats godkänner du användning av cookies.